2004-08-31

Titta vad jag har det bra!

Igår ringde brevbäraren på för att överlämna ett paket!


Det var 3 (!) nystan strumpgarn i bomull, ull och lite nylon, allt från min hemliga vän Vigdis från Norge som just nu befinner sig i Danmark. Tack Vigdis!!!

Jag blev jätteglad, för gåvan ser ut som en tanke... I förrgår satt jag och surfade och hittade lite varianter på strumpmönster som jag blev sugen på att prova. Kolla här och här. Här passar det också att tacka Annika som gav mig några nystan raggsocksgarn förra hösten/vintern som fick igång mig att sticka strumpor igen, något jag undvikit ett tag men nu gillar MYCKET. Tack snälla än en gång.

Igår hade vi soligt och ganska varmt här i Uppsala, idag regntunga skyar och åska! Jag satt hela dagen igår på balkongen och stickade och läste.

-Men GÖR människan inget annat än att sticka, eller???! tänker ni nu...

Njae, inte så mycket annat. Jag är för tillfället sjukskriven från mitt arbete och jobbar på att försöka ta det lugnt. Stickning är bra terapi. Jag får arbeta med händerna och ser resultat genast. Varje maska är ett resultat, själva stickningen behöver inte bli färdig. Att börja ett nytt projekt är bra, kreativ verksamhet är bra för återhämtningen av resten av hjärnan. Därför har jag inget dåligt samvete alls för alla mina påbörjade projekt. Så här skönt hade jag det iallafall:


Krukan har jag för att jag ska slippa gå ner till grannen stup i kvarten och hämta upp garnnystanet... Jag växlar mellan att läsa om mord och blod och att läsa min "läxa" för veckan: Ur balans av Aleksander Perski. Fortfarande har jag lite svårt att bara göra en sak i taget, men det kommer väl det med...

Och såg ni?!
Kolla noga!!!


Jag har gjort mig maskmarkörer, en syns faktiskt i den trasselsudd till stickning som ska bli en Möbiussjal:


Så kan det gå när man har restpärlor från pärlstickning.

Till sist två tips:
1. Drops har börjat med alpacka i jättefina färger. 29 kr nystanet betalade jag. Garnet delar sig inte lika mycket som Indiecitas alpacka och så var det en annan färgställning än Indiecita. En bra komplettering alltså. Mer tänker jag inte avslöja då mitt alpackagarn ska bli till en present...

2. På www.adriafil.com finns en hel mängd med gratismönster. Allt är inte riktigt min smak, jag kommer nog t.ex. aldrig att virka en bikini... Men det finns ganska många barnmönster som man kan ta till sig tips eller detaljer från, om inte hela mönstret...

2004-08-28

This is an ex sweater

Kommer ni ihåg Chamomille, min OS-stickning. Den tröjan "is no more"... Jag rev upp bakstycket igår... Framstycket orkade jag inte riva upp. Den blir alldeles för kort. Och jag är för närvarande lite för bred för Rowans modeller. Och garnet är faktiskt inte så kul att sticka med. Jag stickar ganska hårt, kanske jag borde prova med stickor 5½ istället för 5. Jag ska fråga min ganska mycket nättare och kortare mor om hon vill ärva framstycket och kvarvarande garn, trots att hon helst inte stickar med grövre stickor än 2½...

2004-08-27

En basker

En basker blev jag klar med idag:

Och bakifrån:


En sak är iallafall säker... Jag måste bli bättre på att ta kort med den där jämrans digitalkameran...
Baskern är i alpacka och mönstret kommer från Anita Gunnars bok med vantar, mössor, sockor och sjalar (boken heter något liknande men jag kan för mitt liv inte komma ihåg i vilken ordning). Mittstycket stickas med korta varv och två flätor längst ut. Sen sys mössan ihop och man stickar en kant runtom nertill och en liten knopp upptill. Ja, baskern är i damstorlek, men den är inte till mig så barnen fick agera modell. Den ska få bli lite slätare också innan den ges bort till någon som är gift med en fransman (hon försöker värja sig mot det franska, men basker använder hon iallafall!).

När det gäller Rogue så har jag, med lite hjälp, bestämt mig för det gröna garnet. Det röda får bli något annat. Vi börjar första september. Ska bara försöka hinna färdigt med lite annat först... Mot stickkorgen!!

2004-08-26

Roguebryderi

Jag har köpt mönster och tänkt börja sticka på Rogue så småningom. Och jag trodde att jag hade valt garn och allt. Men så var jag duktig flicka och gjorde lite provlappar. Mitt röda 2-trådiga ullgarn som är härligt rött, lite flammigt i mörkare och ljusare längre partier ger rätt masktäthet på stickor 4½. Det tycker jag ger lite väl gles stickning. Här en bild:

Det syns inte så bra... Längst ner på lappen har jag använt stickor 4 och det blir snyggare, men helst skulle jag nog använda stickor 3½ till det garnet. Men då blir det väldigt jobbigt att räkna om. Jag måste göra största storleken i Rogue, så jag kan inte bara göra en större storlek.

Kankse kom lösningen av sig själv, då mitt nyinköpta Perugarn ger helt rätt masktäthet:

Det garnet ger en tätare stickning och lite glansig yta. Det kanske gör sig bra till Rogue. Flätorna kommer att synas fint i det garnet. Men å andra sidan hade jag lixom ställt in mig på att göra Rogue i det 2-trådiga garnet... Jag ska klämma lite, och fundera... Och så ska jag anmäla mig till synkronstickningen. Det kan bli kul!

Mera garn!

Jag var på Tre bockar garn i Uppsala och fyllde på mitt garnförråd (Igen? som maken sa). Det här kom jag hem med:

Tretrådigt kamgarn. Luktar massor av får. Har köpt en härva förut också, det ska så småningom bli vantar.


Ett antal nystan Grønhøj kamgarn superwash i grönt och naturvitt. Kanska kan bli en barntröja med labyrintmönster.


Grønhøj Perugarn, ett jättemjukt kamgarn, i grönt, tillräckligt till en tröja till mig.

Och förutom allt det, hade min shoppingkompanjon med sig mer Moragarn, det beige till min pågående estniska sjal, det gröna troligen till en sjal till svärmor.


Det verkar som att jag är lite insnöad på grönt just nu...

2004-08-24

Ninnaaninnaninnanna...

Idag får ni ett boktips! Pitsilised koekirjad av Leili Reimann. Ok, jag förstår inte mycket av titeln. Lite kan jag klura ut av texten med hjälp av min knackiga finska. Men det är inte det som är det stora med den här estniska boken, utan det är bilderna och mönsterrapporterna och diagrammen över hur man stickar mönsterrapporterna! Framsidan av boken kan ni se här. På samma sida har en vänlig själ lagt ut en länk till översättning av symbolernas betydelse från estniska till engelska. Så med hjälp av den översättningen och boken kan man, om man har tålamod, sticka de mest vidunderliga estniska spetssjalar. Fantastisk bok! Åk till Estland och köp!!!

2004-08-23

Halvtid

OS har gått över halvtid. Jag är nästan i halvtid på både sockar och benvärmare. Framstycket är klart på Chamomille. Dags att börja fundera på nya projekt!!! Knäpp? Ja!
Som alltid blir jag väldigt inspirerad av vad Barbro hittar på. En matematisk sjal... självklart måste jag prova. Skulle värmt gott idag när jag är superförkyld...
Lite googling hittade flera mönster, bland annat här (tyvärr verkar boken av E. Zimmermann inte så lätt att få tag i). Och här vill jag påpeka att när det står trippelkolla, så kan det vara helt klart värt att trippelkolla! (Vadå, jag tror väl inte på empirisk forskning heller? Är inte jag superteoretiker??)

2004-08-19

Paket!

Paket 1:

Är nu på väg till min hemliga vän!

Paket 2:
Till mig från Åddebo ull, innehållande dels kardad ull (2 sorter) och en påse blandad okardad ull och en slända. Barnen var hemma från dagis idag och eftersom Moa kardat på dagis förut satte vi igång.


Jag har även provat att spinna lite. Mina första försök är väl sådär (om man är snäll!). Men Point 5 är ju ett populärt garn. Så vi kan kalla det här för Liisas point 5. Men det är KUL att spinna! Helt klart en ny hobby. Men jag undrar lite, kanske jag kan få tips från någon mer erfaren spinnare. När jag har spunnit blir tråden ganska hårt tvinnad. Ska jag tvinna ihop två trådar av det jag har spunnit, blir det bättre då? Eller ska jag försöka att inte snurra sländan lika fort när jag spinner garnet? Mer om den här nya hobbyn kommer det nog, jag har inte haft möjlighet att pröva i lugn och ro ännu.

Paket 3:

Vantar och sockar i Clown till Petter som fyller år imorgon. Döm om min förvåning när jag började sticka, garnet blev ju inte alls som det tidigare jag stickat i Clown i en annan färg - jämför med sockan till vänster som jag gjorde till Moa förut. Garnet är i varje fall skönt att sticka med och det verkar bli smidiga plagg av det. Och drygt är det också, ett nystan (50 g) räckte till sockarna och 1½ vante.

Paket 4:
Nu ska jag ägna mig åt lite större paket... Petter ska också få en rutchkana (eller rushelkana som det heter i vår familj). Tur att den ligger i en kartong, annars hade jag fått ägna mig åt väldigt innovativ paketinslagning!

2004-08-18

Arbete pågår

Min OS-stickning går lite framåt, här är status på Chamomille i Rowan Summer Tweed:


Lite halvrutten bild, men resåren nertill är räta maskor med mosstickning emellan. I mönstret från Yll&Tyll (svensk översättning) är det fel i varv 2. För att få mosstickningen ska man sticka såhär (det understrukna är det som saknas i mönstret): 0(2)0(0)2a, (1r, 1a, 1r) 1(1)0(1)1ggr, *3a, 1r, 1a, 1r, upprepa fr * (resten stämmer). Lite trist att behöva göra om andra varvet, men det blev ju bra till sist.

Garnet, Rowan Summer Tweed, är ett sånt garn som maken skrattar åt för det knakar när jag stickar. Och när det är spännande stickar jag fortare = mer intensivt knak... Det är lite struktur i garnet som gör att det fastnar lite. Och jag stickar ganska hårt, så då får man dra i det. Inte jätteskönt att sticka med, faktiskt. Men det går fort med stickor 5 och jag gillar resultatet. Här är ett försök till att visa garnet:


Strumpor och vantar till min garnterrorist Petter är klara, ska bara fästa trådar och ta ett kort, men det får bli imorgon. Annars har jag börjat på ett par benvärmare till Moa i lila och ett par strumpor till mig:


Benvärmarna stickar jag på två rundstickor. Till sockarna använder jag mina 2½-or i bambu, mina absoluta favvostickor! De låg och kände sig ensamma, så jag var tvungen att börja på något för att de inte bara skulle ligga där. De fick gå några varv när jag satt på ett fik igår.

Gårdagen var dessutom mycket produktiv när det gäller passivt garninköp. En lunchdejt med arbetskamraten, tillika stickomanen, resulterade i mer Moragarn till min estniska sjal i beige, och en härva i grågrönt. Mer aktivt garninköp blir nu också möjligt, eftersom jag köpte en ny cykel igår. Min förra blev stulen i våras och jag har ibland använt makens tills nu. Så nu kan jag cykla både land och rike runt, om det är något trevligt som lockar!

2004-08-16

Garnterrorister

Det måste vara den nyaste sortens terrorister (näst efter de stickande terroristerna som kan observeras på ett alltför fåtal flygplan)! Jag har en garnterrorist hemma. The keyboard biologist verkar ha mer än en. Hugaligen, det är med bävan jag går upp på helgmornarna (ok, ibland framemot förmiddagen) för att se vad min garnterrorist har siktat in sig på. Oftast är det mindre attentat som att riva av banderollerna från alla nystan han hittar. Men ibland har han hjälpt mig att lägga strumpstickor i ordning (de spretar ju åt alla håll och kanter när jag lagt ifrån mig stickningen) genom att dra ut dem och lägga dem fint. Även andra stickor kan sorteras (innebörd: dras ut ur stickningen och läggas på annan plats i lägenheten). Garnnystan kan rullas ut. Köpta nystan kan mosas till oigenkännlighet eller till en trasselsudd. Ännu har inte min garnterrorist kommit på det ultimata attentatet: att repa upp! Jag kommer aldrig aldrig att repa upp när han ser på! Och jag hoppas att han inte värvar sin äldre och ofta mer påhittiga syster i sina terrordåd.

2004-08-15

Arantröja färdig

Så är då äntligen arantröjan i stl 12/18 månader klar, ihopsydd och utspänd ligger den och luktar ylle och väntar på att bli skickad till sin blivande ägare...

Nere till vänster skymtar en av fredsstrumporna som också fick sig en omgång nålar och som till nästa helg även de har hittat fram till sin blivande ägare.

Vad kan jag försöka att tänka på till nästa gång jag stickar en tröja?
1. Mät FÖRST ut hur stora ärmhålen ska vara, NÅLA/TRÅCKLA fast, och sy SEN!!! GLÖM NU INTE BORT DET!!!
Ja, det var väl det viktigaste. *suck*
Tröjan är stickad i Grønhøj Kamgarn, ett superwash-garn som jag köpt för hyfsad billig peng på Tre Bockar Garn i Uppsala. Jag gillar garnet! Det är mjukt och alltså perfekt för ungar som tycker att allt kliar. Sen tycker jag att det har lite glans och fin lyster. Lättstickat. Kommer troligen sticka mer i det! Jag plockade ihop mönsterbårderna från en av tröjorna i Debbie Bliss bok "Härliga tröjor för barn". Särskilt gillar jag utseendet på den "vridna resåren", som hon kallar den. Kolla här, närmast kanterna på ärmen och framstycket:

Från rätsidan korsar man två maskor (sticka 2:a maskan först, sedan 1:a maskan, släpp maskorna från vänster sticka). Dessa två maskor stickas från avigan avigt i bakre maskbågen. Mellan varje 2 vridna maskor finns 2 aviga. Enkelt och snyggt, tycker jag!

Envis som en blå gris är jag också, trots Mariannes varning om Cotton Frisé la jag upp ett antal maskor och började glatt (?) att sticka. Ok, det ska erkännas, det är inte jordens roligaste garn att sticka i! Men jag började också på tröjan i Rowan Summer Tweed och det garnet fastnar också lite när man stickar (jag återkommer till den tröjan, det är lite fel i mönstret, eller åtminstone i översättningen), så där är Frisé och Summer Tweed ungefär lika eländiga. Så vad är då problemet? Jo, mönstret! Det känns liiiite mycket med en omkrets på 90 cm på en kofta till en smal liten tjej på snart 5 år... Och med stickor 3½ går det inte fort. Så jag ska fundera på om jag inte ska hitta ett annat mönster. Eller skicka vidare Frisé-garnet till någon annan helt ovetande stackare...För en sak håller jag med Rock Chick om: fuck boring knitting!

2004-08-13

nysta...

Igår var första dagen på länge som jag inte fick stickat en maska... Däremot nystade jag, och nystade och nystade... Jag har ingen nystmaskin eller vinda, armar, knän och tumme fungerar bra, här är resultatet:

Till höger syns svenskullgarn till Rogue och till vänster nyinköpt Rowan summer tweed i silke och bomull.

Jag kunde inte hålla fingrarna i styr när jag var på Yll & tyll för att köpa knappar, så det blev Rowan-garnet och 2 härvor lingarn från Yllet, allt på rea. Gick också förbi Garnspecialisten i H-centrum och köpte på mig lite strumpgarn, en del på rea. ("Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen" - Broder Tuck i Robin Hood, och jag håller med!)

Här är Fiona:


Jag har nästan bestämt mig för vad som ska bli min OS-stickning... Och det var inget jag trodde förut... Rowangarnet ska bli en slätstickad tröja till mig med sprund i halsen, den blir nog bra OS-stickning. Och i mina gömmor hittade jag en ärvd stickning i Cotton Frisé som kan bli en kofta till Moa, troligen med dragkedja (fortfarande inga knappar där...). Den ska också vara slätstickad. Men först ska jag sticka strumpor och vantar eller en mössa till Petter, han fyller ju 3 om en vecka...min stora lilla bebis!

2004-08-10

I väntan på nästa OS...

Nu måste jag bli klar med saker som kräver koncentration! Nu stundar OS och många långa tv-stunder. Det kan bli spännande, och då krävs stickning som behöver minimalt med uppmärksamhet... Jag funderar på en rätstickad kofta som jag lovat göra till barnens minsta kusin. Och på tröjan till Petter i härligt fett ullgarn. Den tror jag skulle vara slätstickad. Annars funkar sockor ganska bra. Kanske jag ska slå till och sticka ett par benvärmare till Moa?

Har en ärm kvar på den lilla arantröjan. Fiona blev klar i helgen och är måttstickad för att rymma en Bratz på längden. Lilla fickan ska få kardborreband (knappar är förbjudna) bara. La upp för vantar med gotlandsmönster i alpacka. De ska bli till mig själv. Har länge gått och varit irriterad på att jag jämt har så fula vantar! Så nu ska jag få mig ett par sköna, mjuka, och förhoppningsvis vackra vantar.

Jag märker att det mest blir små saker stickade nu, det är ju så varmt!!! Längtar inte direkt efter vantar och ylletröjor, termometern visar 28 grader och solen ligger inte på ännu...

2004-08-05

Mera garn, flera projekt...

Turen till Stockholm inbringade dessa gobitar:


Dels lite rester från en kofta min mamma fick att sticka till sig själv i present (Silketweed), dels mer alpacka till barnens kusin som vill ha en till kofta (likadan men större), dels lite mohair/akryl till en sjal och så silkegarn till en tröja till mig. Har ännu inte bestämt vad det ska bli, men det är bara så härligt garn! Allt inköptes på A'faire på Västmannagatan (nära Odenplan) hos den lilla goa tanten i den lilla goa garnaffären som bara är helt proppfull med garn... Ungefär så nära himmelriket som man kan komma... Nysta på Luntmakargatan, som har Hillesvåg och Noro, blandannat, hade enligt uppgift semesterstängt, så de får vänta till en annan gång. Det finns ytterligare en affär på Odenplan som jag inte var in i denna gång. De har garn från Garnstudio och Svarta fåret, om jag minns rätt.

Eftersom jag inte har något att sticka på redan så började jag på Fiona i bomullsgarn:

Den skulle stickas med aviga maskor - inte skönt alls. Så jag vände på steken och stickar runt med räta maskor och flätorna i aviga. Det blir lika bra, mindre att tänka på och det gör inte lika ont i händerna. Väskan ska Moa få, hon har ett antal småsaker att stoppa i den.

Och här är så den mössan jag gjorde i Novita Superwash till en 2-åring.

Färgen är härligt grön, syns inte så bra på fotot. Blir bra till killens bruna ögon... Mönstret är från Debbie Bliss bok "Härliga tröjor för barn". Och på tal om det så ska jag nu ner till Yll o Tyll för att hämta upp ett par nystan till av Debbie Bliss bomullsgarn så att det helt klart räcker till en av tröjorna i den boken till Moa. Om något år kanske hon kan tänka sig att ha något med knappar också...

Sen är jag mäkta imponerad av Strikketantens barntröja i labyrintstickning. Och är sugen på att haka på en Rogue-along... Och så har jag eventuellt hittat på något av det mörkblå ullgarnet jag köpte på Hemslöjden efter en titt i stickböckerna hemma hos mamma... Och så har jag visst redan en hel del på gång...eller? Hur var det nu med de där syltburkarna, skulle man ha fingrarna i flera eller skulle man dra åt locken hårt??

2004-08-01

sommartorka

på teven... Har börjat läsa och sticka samtidigt. Kom på ett utmärkt användningsområde för några av alla mina vackra stenar i stensamlingen (hm, är det inte så att om man samlar på en sak så samlar man oftast på flera...), de får hålla sidorna på plats när jag läser och stickar samtidigt.
Det har blivit babytossor, en barnmössa och påbörjade strumpor de senaste dagarna. Inte färdigmonterade (såklart) och inte heller fotade.

Åker till storstan (Stockholm) imorgon och är så lyckligt lottad att min mamma bor nära ett antal garnaffärer, så jag ska tillbringa tiden lika delat mellan barnaktiviteter och garnaktiviteter. Rättvist ska det vara. En glad mamma = en mamma med mycket garn.

Sen tycker jag att det är hemskt med alla de här bloggarna som dyker upp på nätet hela tiden. Som man helt besatt måste kolla vad de gör hela tiden (ett litet urval finns här på sidan nu, jag har valt att lista de svenska jag kollar in + några till) och man bara MÅSTE göra som dem... Nu har jag också beställt ull och slända från Åddeboull, precis som Tina... Kardor fick jag med mig från min pappas sommarstuga en gång i våras, så jag har iofs länge tänkt göra det.....Men nu blev det äntligen av, tack Tina!